Atıksu Arıtma Tesisi

 

Erzurum Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi 01.07.2015 tarihinde tamamlanarak geçici İşletmeye alınmış ve 28.10.2015 tarihi itibariyle ESKİ Genel Müdürlüğü uhdesinde işletilmeye başlanılmıştır.

Tesisimiz Dünya Çevre Günü olan 05.06.2016 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Sn. Mehmet ÖZHASEKİ, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Mehmet SEKMEN ve değerli katılımcılar tarafından toplu açılış töreni ile resmi açılışı yapılmıştır.

Dünyamız üzerindeki su kaynaklarının kirlenmesi ve azalması neticesinde atıksuların arıtılarak yeniden kaynak olarak kullanılması ve yenilenebilir enerji üretimi büyük önem arz etmektedir. Atıksu haline gelen suların tekrar kullanılabilir su haline getirilmek için bir dizi fiziksel, kimyasal ve biyolojik işlemlerden geçmektedir. Tüm bu işlemlerin temel amacı atıksuyun ilk hali olan temiz ve kullanılabilir hale dönüştürmek, çevreye ve insanlara olan/olabilecek zararlı etkilerini yok etmektir.

Erzurum Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi 444.934 kişilik evsel nüfusa ve 56.700 kişilik Endüstriyel nüfusa göre dizayn ve inşa edilmiştir.

Erzurum Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisimiz yıllık ortalama 26.600.000 m3/yıl atıksuyu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın çıkarmış olduğu Yönetmeliklerde belirlenmiş olan deşarj kriterlerine kadar arıtmakta ve Karasu Nehrine deşarj etmektedir. Karasu nehri; Fırat havzası içerisinde bulunmakta olup, Fırat Nehrinin ana kaynaklarından birini oluşturmaktadır. Fırat Nehri üzerinde ülke ekonomisine katkı sağlayan Keban, Karakaya, Atatürk, Birecik ve Karkamış Barajları bulunmaktadır. Bu sayede, hem atıksuyu kaynağında arıtarak Nehir ve Barajlarımızın kirlenmesinin önüne geçilmiş hem de deşarj sonrası akarsularımızı içme ve/veya kullanma suyu olarak kullanan faydalanıcılara temiz bir kaynak bırakılmış oluşturmaktayız.  

Tesisimizden çıkan biyolojik çamurdan üretilen biyogaz sayesinde tesisin ihtiyacı olan elektriğin belirli bir oranını (%40-45 arası) kendi bünyesinde üretilerek ESKİ’nin elektrik fatura ödeme maliyetini düşürmüştür.

Tesis sayesinde yıllık ortalama 10.200 ton/yıl biyolojik çamur, 500.600 kg/yıl Kaba ve İnce Izgara atığı, 430 m3/yıl kum-çakıl ve 50 m3/yıl yağ ve yüzen madde Karasu Nehrine deşarjı engellenmekte ve kirlenmesinin önüne geçilmektedir. Böylelikle yeraltı ve yerüstü sularımızla birlikle Baraj ve Göllerimiz de kirletilmeyerek daha verimli kullanılmakta ve uygun kapasitede tutulmaktadır. Tesisin yapılmasından önce ve sonraki dönemlerde Karasu nehrinde yapılan bilimsel araştırmalarda flora ve fauna çeşitliliği olumlu yönde arttığı tespit edilmiştir. Tesisimize ait detay bilgiler sitemizde yayımlanan Atıksu Arıtma Tesis El Kitapçığı’nda yer almaktadır.

Tesisimiz ESKİ Genel Müdürlüğü tarafından işletiliyor olup, halihazırda yaklaşık 48 kişi istihdam edilmektedir.

Çevrenin; Atalarımızın Bize Mirası, Gelecek Nesillerin ise Emaneti şiarıyla hareket eden İdaremiz ÇEVRE ve İNSAN DOSTU olmayı esas maksat edinmiştir.

 

 
 
 
 
 
 
Close menu